Baby masáž - masáž miminek

Hmat je jeden ze základních lidských smyslů a také první, prostřednictvím kterého miminko poznává okolní svět. Masáže kojenců jsou tudíž mimo jiné výborným prostředkem k vzájemnému poznávání a porozumění miminka a rodiče.

Záměrně nepíši maminky, protože ideální je, když se oba rodiče střídají. Tatínek tak má jedinečnou příležitost, jak se intenzivně se svým potomkem sblížit.
Masáž blahodárně působí na krevní oběh miminka a tím i na jednotlivé orgány a jeho celkový vývoj. Při pravidelné masáži dříve či později zjistíte, že je miminko klidnější a veselejší, lépe usíná, trpí méně bolestmi bříška (tzv. tříměsíční koliky) a je více odolné vůči nemocem. Příznivý vliv ovšem můžete pozorovat i na sobě samých. Nikdy nemasírujeme dítě unavené, nemocné nebo po jídle, protože i jemná masáž je zátěží pro organismus. Nemasírujte zhmožděná místa nebo rány. Na masáž si udělejte čas, nespěchejte. Vaši nervozitu miminko okamžitě vycítí a neužije si to miminko ani vy a to by byla vážně škoda.
Místnost, ve které budete miminko masírovat, musí být klidná, příjemná a dobře vyhřátá. Můžete masírovat na zemi (to je vhodné zejména pro nejmenší děti vzhledem k bezpečnosti), na posteli nebo masážním stole. K masáži můžete pustit relaxační hudbu, ale některé děti to může i rušit. Pak můžete miminku zpívat nebo povídat nebo jen tiše masírujte. Jako před všemi masážemi, tak obzvlášť před masírováním dětí, sundejte všechny prstýnky, náramky a hodinky, abyste miminko nezranili a nic vás nerušilo. Také nehty by měly být ostříhané na krátko.
Důležitou součástí masáže je olej. Nepoužíváme prostředky pro dospělé. Nejlepší je masírovat dětskými oleji nebo emulzemi. Olej nikdy nelijeme přímo na tělíčko, ale vždy ho předehřejeme ve svých dlaních.
Masážní hmaty jsou vlastně jemné a citlivé hlazení dlaněmi a bříšky prstů. Miminko začínáme masírovat na přední straně, aby na nás miminko vidělo a cítilo se v bezpečí. V jakém sledu budete v masáži pokračovat, se liší podle toho, kde se masáž naučíte. Maséři nejsou v tomto za jedno. Dětem se masáž bude líbit tak či onak. Důležité je, abyste promasírovali celé tělíčko – hrudníček, bříško (ve směru hodinových ručiček), končetiny (včetně prstíků), zádíčka i zadeček. Jemnými dotyky promasírujeme také obličej. Ten ale bez masážních prostředků. Masáž každé části tělíčka zakončíme jeho hlazením.
Celková masáž by neměla být delší než 20 minut, u novorozenců 10 minut. Čas upravujeme podle toho, jak se miminku naše masáž líbí. Případně ji ukončíme, pokud je miminko hodně neklidné. Masáž můžete prokládat mazlením, uvidíte, co se právě tomu vašemu maličkému bude líbit. Nebojte se, že masírovat neumíte nebo že vašemu miminku ublížíte. Pokud budete pozorovat reakce vašeho miminka a vaše hmaty budou citlivé a jemné, nemůžete mu ublížit. Nemyslete si, že jemné dotyky nefungují, fungují.
Masírovat miminko se můžete naučit z knížek nebo internetu, ale vždy je lepší vyzkoušet si to pod odborným dohledem. Získáte tak jistotu i trochu praxe. V každém větším městě se pořádají kurzy ať pod názvem masáže kojenců, miminek, dětí nebo baby masáže.
Doufám, že jsem vás přesvědčila o tom, že masáž bude přínosem nejen pro vaše miminko, ale i pro vás. Určitě to zkuste a užijte si ty intenzivní dotyky a blízkost s vaším miminkem.