Ájurvédská masáž

Ájurvédská masáž (Ájurvéda, Ayurvéda) je hluboce relaxační a regenerační metoda pocházející z Indie, dnes ve světě velmi vyhledávaná. Název je složen ze dvou sanskrtských slov Ájur = život a Véda = věda či nauka, můžeme ho tedy přeložit jako věda o životě – nauka života. Cílem Ájurvedy je harmonizace těla, duše i mysli, mimo jiné také za pomoci vyvážené stravy, pozitivního myšlení a zdravého životního stylu. Ájurvéda hledá a nachází mnohdy skryté příčiny, které se v konečném důsledku projevují jako zdravotní potíže. Nesoustřeďuje se pouze na odstranění problému, ale na pravou příčinu jeho vzniku, a tím i na vyloučení možnosti jeho opakování. Ájurvéda pracuje se třemi základními typy energie (váta, pita, kapha). Nerovnováha nebo nedostatek jedné z těchto energií je příčinou vzniku nemocí, zdravotních i psychických potíží. Ájurvéda usiluje o udržování energeticky vyváženého stavu v lidském těle a to po celý život, její prioritou je prevence.

Masáž se provádí na zemi popřípadě na masážním stole. Používají se čistě přírodní oleje zastudena lisované, které mají vyživující a čistící účinky na pokožku, tkáně i klouby. Velmi důležité je nechat olej po masáži vstřebat do pokožky, aby se plně projevily jeho ozdravné účinky.

Masáž výrazně přispívá k celkovému uvolnění a relaxaci těla i mysli. Zlepšuje funkčnost pohybového aparátu a lymfatického systému, napomáhá odplavování škodlivých látek z těla, zvyšuje obranyschopnost a zpomaluje stárnutí. V neposlední řadě zmírňuje stres, snižuje pocity úzkosti a strachu a podporuje spánek.